Vorig jaar hebben aandelen in ondernemingen die elektrische auto’s maken een enorme rally doorgemaakt. Tesla bereikte een astronomische waardering van honderden miljarden. Een aantal kleinere bedrijven heeft ook miljardenwaarderingen. Tegelijkertijd blijven sommige investeerders sceptisch.
De rally in het aandeel Tesla maakte Elon Musk vorige week de rijkste persoon op Aarde. Het bedrijf werd op zeker moment gewaardeerd op meer dan 800 miljard dollar.
Naast Tesla is er nog een reeks autobouwers met een heel ver opgelopen waardering. Het Chinese Nio, dat ook een notering in New York heeft, heeft bijvoorbeeld een marktwaarde van bijna 100 miljard dollar. Het eveneens Chinese Xpeng is op de beurs 35 miljard dollar waard.
Nio heeft vorig jaar net geen 44.000 auto’s afgeleverd. Xpeng net iets meer dan 27.000. Ter vergelijking, de grote gevestigde autobouwers van de wereld produceren elk jaar miljoenen auto’s maar zijn opgeteld minder waard dan Tesla alleen.
Laadstations
Het zijn niet alleen de elektrische autobouwers waarvan de koersen hard zijn gestegen. Laadbedrijf Blink Charging is bijvoorbeeld ook 1,9 miljard dollar waard nadat het aandeel in twee maanden is vervijfvoudigd. Het bedrijf heeft 23.000 laadstations waarmee het grofweg 1 miljoen dollar per kwartaal aan omzet draait.
Aan de Amsterdamse beurs is er natuurlijk Fastned dat een netwerk van snellaadstations bouwt. Dit heeft nu enkele honderden laadstations. Dinsdag ging de beurswaarde van Fastned ook door de grens van 1 miljard euro.
Nieuwe beursgangen
Er blijven ook nieuwe bedrijven naar de Amerikaanse beurs komen. Zowel Lucid Motors als Faraday werden afgelopen dagen genoemd als mogelijke kandidaten. Dit zou dan niet verlopen via een gewone beursgang, maar via een SPAC, een fonds dat speciaal is opgericht voor dit doel. Beide bedrijven hebben overigens nog geen enkele auto geproduceerd.
Dichter bij huis is het Amsterdamse EVBox van plan dit voorjaar naar de beurs te gaan in New York. In een interview met Effect wees Fastned-topman Michiel Langezaal hier vorige maand nog op om te illustreren hoe gunstig het beursklimaat is voor alles wat met elektrisch rijden te maken heeft.
Tesla niet winstgevend
Tegelijk worden de ongekende koersstijgingen door sommige gevestigde investeerders met hoofdschudden bekeken. Jim Chanos heeft bijvoorbeeld al jaren een shortpositie op Tesla. De koersexplosie heeft hem ook niet op andere gedachten gebracht. Hij liet in december nog van zich horen en herhaalde, voor de zoveelste keer, dat Tesla geen winst maakt.
Een ander voorbeeld is Michael Burry, een investeerder die een aanzienlijk bedrag verdiende door in de aanloop naar de financiële crisis short te gaan op door hypotheken gedekte obligaties. Hij liet in december weten een shortpositie op Tesla te hebben.
Vooralsnog heeft de markt ze geen gelijk gegeven. Mede door de grote interesse in duurzame investeringen is een ongekende rally ontketend. Nu is het de vraag of er hier sprake is van een bubbel. Maar als dat inderdaad zo is, de geschiedenis van bubbels op de beurs leert dat deze inderdaad ooit knappen, maar ook dat niet is te voorspellen wanneer het eindigt.
The markets can remain irrational longer than you can stay solvent, dat is ook een bekende beurswijsheid.
Dat de bomen niet altijd tot in de hemel (blijven) groeien, bewees Nikola vorig jaar. Het aandeel van de elektrische truckbouwer was ook lange tijd niet aan te slepen, maar staat sinds de zomer onder druk nadat duidelijk werd dat het bedrijf een veel te positief beeld van zichzelf had geschetst. Zo was er een inmiddels berucht filmpje waarin een prototype soepel over een weg leek te rijden, terwijl het eigenlijk van een heuvel afrolde.
Ook bij fundamentele veranderingen in een sector (denk aan de internetrevolutie van eind jaren negentig) zijn er niet alleen enkele grote winnaars, maar ook relatief veel verliezers die de hooggespannen (en soms zelfs gemanipuleerde) verwachtingen niet kunnen waarmaken.